Kortfattat om 240/260

240/260 visades hösten 1974 och kom i produktion 1975. Den byggde i grunden på 140 serien, dock med många förbättringar, man kan "grovt" säga att från A-stolpen och bakåt var dom likadana. Det som skilde i bakändan var en lite annan bakaxelupphängning/bakaxel samt handbromsen mellan sätena istället för på vänster sida om förarstolen. 240-serien var den "vanliga" medans 260-serien var den lyxigare varianten på samma bil.

140 seriens framvagn var ju ganska gammalmodig med sin länkarmsframvagn, med 200-serien så lämnade man den ålderdomliga konstruktionen bakom sig, 200-serien fick en framvagn av typoen McPearson, den bygger på att man har ett fjäderben som går från kaross ner till en bärarm, så dämparen är inbyggd i själva fjäderbenet och håller ihop själva fjäderbenet med den övre fjädertallriken. Fronten var av ny modell, den lutade ganska kraftigt, fult enligt vissa, fint sa en del andra. Den var även uppbyggd att vara en säker bil, bra deformationszoner vid eventuell krock m.m. Har legat bra i olycksstatistik.

Det kom även nya motorer, även fast den gamla beprävade B20 fanns kvar, dom nya motorerna var B21 med överliggande kamaxel samt lättmetalltopp, ventilsätena i den klarade blyfri bensin, så den var väl förberedd för Usa-marknaden. Det kom även en 6-cylindrig motor som utvecklats i samarbete med Pegueot och Renault, en v6:a på 2,7liter som har överliggande kamaxel samt cylinderfoder. Den motorn kallas PRV6:a.

Även inuti bilen var det lite förändringar, nya stolar med höga nackstöd, en ny modell av instrumentbräda (en förfinad modell av 140-seriens senare bräda).

Under åren så ändrades den mycket kosmetiskt, men under ytan var den i princip likadan ända till slutet 1993, den fick uppleva alltifrån 82hk ända upp till 155hk i Turboversionen.

Den är en mycket populär bil i alla åldrar, alla kan känna igen en 240 och har något minne av en, en folkbil helt enkelt, men som med små modifieringar kan göras riktigt snygg :)

Det tillverkades totalt 2 862 573st (osäker uppgift) bilar i 200serien innan slutet kom -93. Många lever kvar fortfarande.